Op donderdag 9 maart ging sinologe Ingrid d’Hooghe in het WTC The Hague in gesprek met twee ervaringsdeskundigen op het gebied van zakendoen in derde en vierderangs steden in China.De ruim 40 geïnteresseerden zaten gekluisterd aan de lippen van Sven Agten, Belgische zakenman en Ibo Gülsen, eigenaar van IGMPR, Flowers, Parks en More Sven en Ibo brachten de uitdagingen en mogelijkheden voor ondernemers in de ‘kleinere’ Chinese steden met verve voor het voetlicht.
Aanleiding van dit China Café was het nieuwe boek van Sven Agten ‘Hoe maak ik het in China’. Dit boek laat op een intrigerende manier zien hoe een ondernemer zijn weg probeert te vinden in een Chinese stad. Dit bleek een enorm avontuur. In zijn boek laat Sven niet alleen de persoonlijke dilemma’s zien. Het boek geeft tevens weer hoe de derde en vierderangs steden vanwege de snelle groei en enorme mogelijkheden interessant zijn voor Nederlandse ondernemers in China.
Politiek verantwoord ondernemen
De persoonlijke verhalen van zowel Sven als Ibo lieten tijdens het China Café zien hoe politiek en het ondernemen, vooral in deze derde en vierderangs steden, hand in hand gaan. Een goede relatie met lokale overheidsdienaren is van essentieel belang. ‘Binnen het ondernemen in deze steden moet je je realiseren dat er “boven in de hiërarchie” verantwoordelijkheid afgedragen moet worden’. Hierbij is de kennis over de politieke structuur belangrijk en is een eigen tolk essentieel.
Volgens Sven leidt dit niet alleen tot veel eten, drinken en fotomomenten; ‘het is als ondernemer belangrijk een goede balans te vinden tussen vorm en inhoud.’ Ibo wist door zijn ervaring te beamen dat het belangrijk is niet alleen maar aanwezig te zijn bij persmomenten met bijvoorbeeld lokale burgemeesters, maar om ook de juiste persoon te spreken en op het juiste moment voet bij stuk te houden.
(Anti) Corruptie
Vooral de unieke ervaringen die Sven in zijn boek beschrijft, laten soms godfather-achtige taferelen zien, waar overheidsfunctionarissen tegen elkaar opbieden en onder invloed van alcohol een boekje open doen over de giften die ze ontvangen.
Ondanks dit zijn de gevolgen van de anti-corruptie campagne volgens Sven sinds enige tijd ook zichtbaar in de kleinere steden van China. De gevaren die schuil gaan bij deze rigoureuze corruptiedetectie leiden ertoe dat ondernemers in China soms zelfs liever zaken doen met westerse ondernemers omdat die volgens hen minder gebruik maken van corruptiemiddelen. ‘Nadelig is het dat steeds minder mensen beslissingen durven te nemen en het voor jongeren niet meer zo interessant is overheidsfunctionaris te worden’.
Problemen of kansen?
Ingrid wist door middel van het stellen van prikkelende vragen zowel de uitdagingen als de kansen voor Nederlandse ondernemers boven tafel te krijgen. De ‘kleinere’ Chinese steden zijn in ontwikkeling en de kansen voor Nederlandse ondernemers zijn groot. Volgens Ibo kunnen de derde en vierderangs steden nog steeds gezien worden als een ‘gouden kooi’, waar kansen liggen voor Nederlandse ondernemers. Ondernemers in steden als Beijing of Shanghai moeten vaak onderhandelen met tussenpersonen of managementlagen. Het is voor Nederlandse ondernemers binnen deze kleinere steden mogelijk rechtstreeks zaken te doen met de baas van een bedrijf of burgemeester van een stad.
Zo gaf dit China Café inzicht in de eigen (fascinerende) ervaringen van ondernemers in de Chinese steden die de ambitie hebben om naar een hogere rang te klimmen. Kijkend naar de toekomst zou het volgens Sven en Ibo interessant zijn als handelsmissies zich naast de vertrouwde steden als Beijing, Shanghai en Guangzhou, ook zouden richten op deze derde en vierderangs steden, die wellicht verrassend lucratief kunnen zijn.
Het volgende China Café
Guanxi ziet u graag weer tijdens het volgende Café met de focus op Oost-Azië. Op 20 april werkt Guanxi mee aan het Azië Café georganiseerd door Leiden Asia Center. Regionale ontwikkelingen in de regio China, Korea, Japan worden belicht in de Hortus Botanicus in Leiden. Meer informatie over dit Azië Café is hier te vinden.