Elke maand staat een ander lid van Guanxi ‘in the picture’. Deze maand: Vincent Chang van ChinaNext Strategy.
Wie ben je en wat doet je bedrijf?
Mijn naam is Vincent Chang. Ik ben in Leiden gevormd als jurist en in Amsterdam opgeleid tot advocaat, nadien ‘bijgeschoold’ tot China-specialist, en onlangs in China gepromoveerd op het gebied van internationale betrekkingen. Met ChinaNext Strategy richt ik mij op ondersteuning van zakelijke, culturele en educatieve projecten tussen Nederland en China. Daarbij ligt de focus op het sterk opkomende westen van China, met name de dynamische metropool Chongqing. ChinaNext adviseert, begeleidt en vertegenwoordigt Nederlandse bedrijven, overheden en kennisinstellingen in het kader van strategische en zakelijke activiteiten aldaar en levert vergelijkbare diensten aan Chinese partijen in Nederland.
Waarom heb je van China je werk gemaakt?
In 2004 kreeg ik bij het internationale advocatenkantoor waar ik toen werkte de kans op een van de Chinese vestigingen mee te draaien en in voorbereiding daarop Chinese taallessen te volgen in Beijing. Deze geweldige ervaring opende mij de ogen voor China en wakkerde een enorme drang bij mij aan om het land beter te leren kennen. Na terugkomst besloot ik ondanks de uitdagende internationale praktijk en veelbelovende toekomstperspectieven de zakelijke advocatuur in Nederland te verruilen voor een persoonlijk avontuur in China. Samen met mijn vrouw Christine vertrok ik weer naar China. Na drie rijke en onvergetelijke jaren van studie, rondreizen, onderzoek en volledige onderdompeling daar was de tijd rijp om de opgedane kennis en ervaring bedrijfsmatig in te zetten en begon ik met ChinaNext Strategy.
Wat heb je vooral geleerd van werken in China en met Chinezen?
Naast algemene kennis van land, cultuur, taal en maatschappij heb ik dankzij mijn werk in verschillende delen van China en bij verschillende Chinese instellingen geleerd en ervaren hoe men in China met elkaar omgaat en communiceert, hoe de kunst van de guanxi wordt beoefend, en meer in het algemeen hoe de samenleving op lokaal niveau en binnen concrete instituties functioneert. Daarnaast heb ik door omgang met Chinezen geleerd hoe belangrijk het is een open en wendbare geest, vertrouwen en geduld te hebben. Het cliché is waar: in het buitenland leer je vooral ook jezelf kennen.
Hoe waardeer je het lidmaatschap bij Guanxi?
De Guanxi events vind ik altijd nuttig en daarnaast ook gewoon leuk: een goeie mix van inhoudelijke verrijking, collegiale uitwisseling en het opdoen van nieuwe contacten. De nieuwsbrief en de website zijn informatief en veelzijdig. Kortom, Guanxi is een waardevol China-platform dat goed inspeelt op een bestaande behoefte, en de organisatie verdient dan ook veel lof. China-professionals en -geïnteresseerden beveel ik het lidmaatschap van harte aan.