Op het China Café van 9 april ging het over het inkomend Chinees toerisme met gastspreker Ilja Kok.
Ni Hao, Chinese toerist!
Chinees uitgaand toerisme is booming, en de Nederlandse media aandacht daarvoor ook. In 2014 ontvingen wij in Nederland ca 250.000 toeristen uit China, die gemiddeld 1,6 dag in Nederland verblijven. Dat is kort, heel kort zelfs. Het liefst willen we natuurlijk dat ze langer blijven, zodat Nederland niet alleen tot tulpen, molens en Amsterdam beperkt blijft. En daarvoor zijn al allerlei initiatieven gaande, zoals het bouwen van speciale hotels voor de doelgroep; het werven van Mandarijn of Kantonees sprekend personeel, het ontwikkelen van speciale ontbijtbuffetten etc.
Vraag daarbij is wel hoe authentiek Nederlands een reis zo nog is. En wat de Chinees eigenlijk wil.
Op 9 april praatten we daarover met elkaar, én met Ilja Kok, een documentairemaakster met passie voor reizen en andere culturen. Ilja heeft een documentaire gemaakt, samen met Willem Timmers in hun bedrijf Copperviews, die op zondag 10 mei as wordt uitgezonden.
Documentaire voorproefje
De documentaire volgt 2 vriendinnen uit Beijing, die zelfstandig op reis gaan naar Nederland. Ze gaan naar Giethoorn; een plaats die goed aan de weg timmert in de social media. Minister Kamp promootte het Venetie van Nederland zelfs tijdens een seminar in China afgelopen januari.
Nu tref je daar op zondagmorgen om 9 uur hordes Chinezen bij de bushalte aan op weg naar hun volgende locatie van hun authentieke Holland-tour. En staan er regelmatig toeristen op de privé-erven van de prachtige Gieter huizen; soms zelfs door de ramen de inrichting van de woonkamer te bewonderen. Het is duidelijk een groot cultuurverschil, zie ook deze blog hierover. De documentaire wil ons aan het denken zetten; wie zijn wij eigenlijk, wat laten we zien van onszelf? En welke cultuur is er nu eigenlijk vreemd? Die van ons, met onze open gordijnen, open houding, en directe communicatie? En het dan toch niet fijn vinden als er iemand de uitnodiging aanneemt en naar binnen kijkt? Of die van de, in dit geval, Chinese bezoeker, die een veel duidelijker afbakening tussen privé en gemeenschappelijk kent; waarbij het stukje privé een stuk kleiner is dan wij gewend zijn.
We zien de Chinese Cherry mijmeren over haar Holland ervaring, ze vraagt zich af of ze nu het échte Holland gezien heeft, of een museum. Lopen we hier allemaal op klompen, of doen we alsof – op de toeristische locaties? Of zijn we een modern land met een interressante traditie? Wat laten we zien; hoe profileren we ons; en wat wil de Chinese toerist?
Interessante vragen, die vast nog veel discussie zullen oproepen, als de documentaire eenmaal op tv is uitgezonden.
Dit blog is geschreven door Hedda Sasburg; zij zet een breed platform op gericht op het Chinees inkomend toerisme in Nederland. Bestemmingen en organisaties, bedrijven in de toeristische sector, die willen deelnemen aan het platform zijn van harte uitgenodigd om contact op te nemen via nihaohelan@gmail.com